Olika hästsadlar

När man ska leta efter en sadel till sin häst så är det flera olika aspekter som man måste ta hänsyn till. Man kan närmast beskriva det som att det finns en djungel av olika sadlar där ute och det gäller att hitta rätt. Att använda en dåligt anpassad sadel kan leda till stora konsekvenser för både häst och ryttare som båda riskerar att bli sneda i kropp och muskler.

Sadlar finns i olika typer av material och de allra vanligaste sadlarna är lädersadel och syntetsadel. Sedan finns sadlarna i olika modeller och utföranden, allt för att passa så bra som möjligt för häst, ryttare och det ändamål som man tänkt använda sadeln till.

En sadels storlek mäts i tum och man mäter den främst i sits och i bom. Sitsstorleken varierar beroende på vilken ryttare som ska rida i sadeln. Detta bör provas ut så att ryttaren får bästa tänkbara sits vid ridning och ha ett säte som varken är för stort eller för litet. Bommen på sadeln är själva stommen och den mäts i vidd. Sadeln kan vara olika vid och vilken vidd man behöver ska utgå från vilken häst sadeln ska ligga på. Det är viktigt att man varken har en för smal eller för bred sadel så att den trycker på fel ställen, vilket kan orsaka stora skador på hästen.

Det finns även sadlar som är anpassade utifrån vilken gren man ska rida i. Sadlarna anpassas då i sadelkåpornas storlek och form men också bakvalvets storlek och form.

Hoppsadel

En hoppsadel är utformad för att ge bästa möjliga stöd och funktion för ryttaren under en banhoppning. Här är sadelkåpornas utformning avgörande då de är lite kortare och framskurna för att passa ridning med lite kortare stigläder. På en hoppsadel har man extra stöd för knäna för att kunna ha en stabil sits under ett hoppsprång. Här kan bakvalvet vara både plattare, så kallad flat back, men också ha en djupare sits med högre bakvalv.

Dressyrsadel

Dressyrsadeln är utformad för att passa dressyrridning och dess sits. I dressyren rider man med längre stigläder och står sällan upp i lätt sits. Sadelkåporna är därför längre för att få ett stöd för hela benet, och det finns ofta en tydlig kloss som extra stöd i fram på sadelkåpan. Då man i regel ska sitta ner i sadeln så mycket som möjligt och följa hästens rörelser så har dressyrsadlarna ofta ett djupare säte som ska hjälpa till att förbättra sitsen i nedsutten trav och galopp.

Allroundsadel

En allroundsadel är en sadel som är en blandning mellan hopp- och dressyrsadel och lämpar sig för ridning i skog och mark men också för de som vill rida på bana.

Galoppsadel

En galoppsadel används enbart på galopphästar och är väldigt speciell i sin utformning. Sadeln ska vara så lätt som möjligt och är helt platt. Sadeln ska underlätta rörelserna för den kapplöpande hästen och ska vara enkel för ryttaren att stå upp i med sina extremt korta stigläder.

Westernsadel

Westernsadeln utformades för att vara ett hjälpmedel när man skulle sköta boskap. Numera används den ibland för komfort när man rider i skog och mark, men även av de westernryttare som tävlar i sin gren.